Ilmiörakentaja Tero Vanhanen luo merkitystä ja disruptoi vanhaa

Haastattelussa ilmiörakentaja Tero Vanhanen

Olet ilmiörakentaja. Mitä se tarkoittaa?

Omalla kohdallani se tarkoittaa erilaisten asiakkaille arvoa tuottavien sisältöjen kehittämistä, kiihdyttämistä ja markkinointia. Parhaimmillaan nämä sisällöt disruptoivat vanhoja tuotteita, palveluilta ja käytäntöjä sekä vievät maailmaa eteenpäin. Mielestäni pieniä ilmiötä ovat vaikkapa palkintoja niittänyt Firan kahden viikon putkiremontti tai uuden viihdetähden brändäys. Itselleni ilmiön rakentaminen tarkoittaa syvää ja monipuolista kansainvälisen muutoksen luomista. Jotakin suurta.

Olen esimerkiksi kehittämässä Peter Vesterbackan ym. kanssa Suomesta Euroopan ja Asian talousalueiden linkittävää sydäntä. Tässä työssä vaihtoehtoista mahdollista tulevaisuutta voidaan rakentaa saattamalla kansainvälisiä vaikuttajia yhteen osaksi suurta visiota. Tällöin sisällön on oltava globaalisti magnetisoiva. Tämä sydän ”FinEst Bay Area” on parhaillaan kasvamassa maailman johtavaksi talenttikeskittymäksi. Tämän johdosta ja tämän kiihdyttämiseksi olemme visioineet Helsingin ja Tallinnan välille yksityisrahoitteista nopeaa junayhteyttä. Tässä työssä oma roolini on luoda visioita maanpäällisille 50 000 asukkaan urbaaneille asema-alueille, joista osaa rakennetaan jo nyt, ja joiden kehittymistä tunneli luonnollisesti tulevaisuudessa tukee.

Mikä on keskeisin muutos, joka rakentamisessa ja kaupunkisuunnittelussa on tapahtumassa?

Digitaalisuus on muuttamassa rakennusalaa monella tavalla. Alalle syntyy kiihtyvällä vauhdilla uusia toimijoita, joiden liiketoiminta perustuu tiedon hallintaan ja yhdistämiseen. Esimerkiksi Googlen kaltaiset jätit ovat kiinnostuneet kiinteistö- ja rakennusalasta uudella tavalla, sillä monet tietoon perustuvat liiketoiminnat ovat skaalautuvia. Tontti muuttuu alustaksi, jossa asentajat kokoavat tehtaissa tuotettuja rakennusosia. Tietovirtojen hallinta yhdistää hankinnat, aikataulut, työvaiheet ja asentajat flow-ketjuksi, jossa ei ole hukkaa.

Uudet tietojen käsittelyyn liittyvät työkalut mahdollistavat uudenlaista vuorovaikutusta ja tukevat käyttäjäyhteisöiden valtaistumista. Kaupunkikortteleiden kaavaluonnos ja rakennusluonnokset voidaan tänä päivänä tehdä osallisten kuten kaavoittajan, rakennuttajan sekä tulevan käyttäjäyhteisön välisessä vuorovaikutuksessa yhdessä päivässä.

Käyttäjälähtöinen suunnittelu hyödyntäen modulaarista rakentamista

Tero Vanhanen kertoo, kuinka tiloja voidaan suunnitella käyttäjälähtöisesti ja kuinka modulaarinen rakentaminen auttaa täss...

Mihin haluaisit suomalaisen työelämän kiinnittävän nyt huomionsa?

Työskenneltyäni eri sektoreilla, erikokoisissa ja erilaisissa organisaatioissa, sanoisin että moninaisuuden ja vuorovaikutuksen parempi vaaliminen tukisi työelämän systeemiälykästä kehittämistä. Eri alojen startupit, konsernien liiketoimintayksiköt, tiimit, linjaorganisaatiot, matriisimainen sisältöjen kehittäminen, jne. vaativat kukin erilaista kehittämistä. Kaikki on ihmisten ja yhteisöiden välistä vuorovaikutusta, joka pitää räätälöidä ja pedata eri tavoin erilaisiin työyhteisöihin ja erilaisille tekijöille. Sisäinen motivaatio, itseohjautuvuus ja turvallinen työyhteisö ovat hienoja tavoitteita mutta tarvitaan muutakin.

Vanhan tarinan mukaan ohikulkija pysähtyi kysymään muurarilta mitä tämä on tekemässä. Muurari tuhahti tekevänsä seinää ja mielellään jatkavansa häiriöttä. Kulkija esitti saman kysymyksen myös toiselle muurarille. Tämä vastasi rakentavansa maan hienointa kirkkoa jumalan kunniaksi. Kumpikin tekivät samaa työtä mutta todennäköisesti työn tarkoituksen sisäistänyt ammattilainen yltää parempaan laatuun ja tuottavuuteen sekä on lisäksi tyytyväisempi.

Seinän muurari saattaa spekuloida 100km tunneli hankkeen aikataulun epärealistisuudella. Toinen taas näkee metsän puilta ja innostuu Suomen globaalin vetovoiman lisäämisestä, talouskasvun ja työpaikkojen luomisesta sekä kukoistavasta moniarvoisesta tulevaisuudesta, eikä tuhlaa tarmoaan dissaamiseen.

Suomalaisilta toivoisin enemmän yhteen hiileen puhaltamista. Pidetään yhden pikkukaupungin kokoisena valtiona yhdessä huolta globaalista vetovoimastamme keskinäisen väittelyn sijaan.

Asiakkaamme sanovat

Suomen tärkein tapahtuma-ammattilaisten tilaisuus, Kongressimessut on tehnyt jo useamman vuoden ajan sisältöyhteistyötä Speakersforumin kanssa. Tapahtumasisällön rakentaminen tapahtuma-ammattilaisille vaatii erityistä osaamista, näkemystä ja visionäärisyyttä sekä ennen kaikkea mielenkiintoisia puhujia. Speakersforumilta on löytynyt asiantuntemusta ja apua näihin kaikkiin haasteisiin. Eikä ollenkaan haittaa, että yhteistyö on lisäksi ollut mukavaa ja helppoa!

Petri Hiltunen
Management Events

Speakersforum on ollut Kiinkon yhteistyökumppani Kiinteistöalan Vuosiseminaarin suunnittelussa viimeiset neljä vuotta todenteolla. Olemme aloittaneet keskustelut aina heti vuoden teemojen selvittyä. Tapahtuman tekijänä on ollut ihanaa luottaa siihen, että Speakersforumilta saa hyviä ehdotuksia. Minä olen kertonut teemat ja millä profiililla haen puhujaa ja sen jälkeen olen saanut listan ehdotuksista. Erityisen hienoa on, että mukaan on aina mahtunut myös oikeasti yllättäviä nimiä, jotka ovat johdattaneet minutkin uusille poluille. Ilman Speakersforumia meillä ei koskaan olisi ollut Bruce Dickinson puhumassa kiinteistöalan tapahtumassa!
Speakersforumin kaltaisen ammattilaisen käyttäminen tuo paitsi uusia ”out of the box” -ideoita, mutta myös tapahtuman järjestäjän kannalta jotain lähes yhtä olennaista: jos puhuja jostain syystä äkillisesti peruuttaa/ ei pääsekään tulemaan, on huojentavaa tietää, että yhteistyökumppani tekee kaikkensa korvaavan puhujan löytämiseksi. Se on mittaamattoman arvokasta.

Kaisa Saarela
Kiinko

Suomen suurimpana tapahtumajärjestäjänä meille on tärkeää, että yhteistyökumppanimme tuntee yrityksemme tapahtumat ja niiden tarpeet. On hienoa huomata, kuinka Spekersforumin yhteyshenkilö pystyy briiffini pohjalta tarjoamaan meille puhujia, joiden valinnassa tarpeemme ja tavoitteemme Suomen johtavana tapahtumajärjestäjänä on huomioitu. Erityisesti arvostan asioinnin helppoutta, mutkatonta palvelua sekä henkilökunnan idearikkautta.

Mari Katajamäki
Messukeskus Helsinki

Speakersforumin palvelu perustuu ajankohtaisen sisällön ja asiantuntijan yhdistämiseen niin, että se yhdistyy tapahtumamme tavoitteiden sekä teemojen tuntemiseen. Tämä säästää selkeästi omaa aikaani sisällön suunnittelussa ja itse järjestelyissä. Kirkon kentässä yllättävä yhdistelmä puhujasisällössä on tärkeää sen ohella, että vieraan sanoma sopii omaamme. Joskus haemme tietoisesti kriittistä näkökulmaa ja käytämme SF:n asiantuntijuutta osana omaa ideointiamme. Kolmanneksi, on helpompaa jos puhujan ja tilaajan välissä on management. Vastausten nopeus ja asiakkaan tarpeiden kuuntelu on asia jota arvostan. Myös nopeus, asiantuntijuus, joustavuus, eli yhteistyö on saumatonta.

Jari Kupiainen
Kirkkopäivät

Hae

Hae tapahtumaasi sopivia puhujia & juontajia. Käytä tarkennettua hakua, mikäli haluat tarkentaa hakukriteerejä.

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2