Marjo Rantanen – Ansaitset parempaa

Mikä inspiroi sinua kirjoittamaan teoksen Ansaitset parempaa?

Moni toteaa, että elämässä on ainakin kaksi tilannetta, joissa on ajatellut ansaitsevansa parempaa: toinen liittyy työhön ja toinen johonkin ihmissuhteeseen. Yhdistän kirjan teoriaan oman valmennustyökaluni sekä valmennuksissa nousseita ajankohtaisia ilmiöitä. Tein paljon käännöstyötä Jungin alkuperäisistä teksteistä sekä lanseeraan uutena juttuna mm. työelämän stressiluupin ja miten sen saa parempaan hallintaan. Tunnistamalla oman tyylinsä on helpompi ymmärtää kaverin erilaista tyyliä. Kirja antaa myös esihenkilölle uudenlaisen työkalun vaikkapa etäjohtamiseen.

Kuinka aloitit tunnelmamuotoilun parissa työskentelyn ja mikä motivoi sinua siinä edelleen?

Loin tunnelmamuotoilun teorian ja kaavan ensimmäisessä kirjassa Tunnelmamuotoilu (2016). Itselle tuli vuosien varrella vahva tunne, että tunnelma on jotain mitä meidän pitää huomioida paremmin asiakas- ja työntekijäkokemuksessa. Tunnelma on kivijalka, jossa meillä riittää paljon tekemistä suomalaisessa asia- ja numerojohtamisessa. Itseäni motivoi keskustelut yleisön ja valmennettavien kanssa. Aiheessa on loputtomasti uutta opittavaa itsellekin valmentajana. Puhumalla yhdessä meidän tunnelmasta pääsee lähemmäs todellista työelämää ja ihmisiä, kuin mitä osasin koskaan kuvitellakaan.

Millaisia vaikutuksia olet havainnut hyvällä tunnelmalla olevan organisaatioiden tuottavuuteen ja työntekijöiden hyvinvointiin?

Teen noin sata puhujakeikkaa vuodessa ja paljon valmennuksia, jolloin ystävystyn aina asiakasyritysten ja yleisön kanssa. Hyvän tunnelman vaikutukset on kyllä hyvin selvät; kaikki sujuu paremmin yhdessä, ilman hässäkkää, asiakkaat suosittelevat ja myynti kasvaa. Hyvinvoinnin osalta voisi sanoa, että hyvässä tunnelmassa työntekijät viihtyvät ja johtavat itseään paremmin. Tunnelma on työyhteisön vahvin liima, jolloin töissä vallitsee luottamus, rento fiilis ja huumori kukkii. Riittää, että aletaan miettiä mitä tunnelma merkitsee juuri meille ja miten kaikki voivat pitää siitä huolta omien tehtäviensä lomassa.

Mitkä ovat yleisimpiä haasteita, joita ihmiset kohtaavat pyrkiessään tunnistamaan ja hyödyntämään omia vahvuuksiaan paremmin?

Varmaan se tulee yllätyksenä, että olemme kaikki ainutkertainen yhdistelmä kaikenlaisia vahvuuksia. On myös hyvä tunnistaa mikä on omaa luontaista minää ja mikä vaikka työssä opittua roolia, työminää. Ei myöskään ole olemassa mitään ideaalia, mitä kaikkien tulisi tavoitella. Erilaisuus on työyhteisön suurin rikkaus, mutta vasta kun omaa ja kaverin tyyliä osaa oikeasti arvostaa. Joskus omien vahvuuksien hyödyntäminen jää puolitiehen ja tähän tarvitaan usein valmentajan apua. Suomessa pomoilla on eniten tekemistä oman tyylin tunnistamisessa, siinä emme ole vielä kovin rutinoituneita.

Mikä on ollut urasi merkittävin saavutus tähän mennessä ja miksi se on sinulle tärkeä?

Tuntuu hienolta, että sain kunnian olla järjestyksessään kolmas naispuolinen Vuoden puhuja. Edeltäjät filosofi Maija-Riitta Ollilla ja työelämäprofessori Helena Åhman ovat suuria idoleitani, ja koen omassa työssäni tekeväni latua myös tuleville naispuhujille. Kirjat ovat aina ilmestyessään henkinen erävoitto. Itse olen toisia kannustava ENFP, enkä siis lainkaan tyypillinen kirjailija. Ja aina kivan keikan jälkeen tulee olo, että olen omalta osaltani tehnyt tätä maailmaa vähän paremmaksi paikaksi. Yhdessä nauraminen on suuri voimanlähde – myös puhujalle.

Mitä haluaisit vielä saavuttaa ja mitä voimme odottaa sinulta seuraavaksi?

Vuodet ovat opettaneet, että kaikki on mahdollista, hyvässä ja pahassa. Korona toi mukanaan haasteita mutta auttoi tunnistamaan myös uusia vahvuuksia. Onneksi ajat ovat taas paremmat kaikille esiintyjille. Sytyn kanssaihmisten ideoista ja lähden helposti mukaan kaikenlaisiin seikkailuihin. Seuraava kirja on jo työn alla ja podcast tunnelmasta tulossa. Luvassa on varmasti kuplivan inspiroivia vieraita ja keskusteluja ihmisten elämästä. Haluan tähän loppuun toivottaa ihanaa kevättä kaikille uutiskirjeen lukijoille ja muista:

Sinä ansaitset parasta.

Marjo Rantanen on tunnelmamuotoilun kehittäjä ja Speakersforumin Vuoden puhuja 2019 sekä All Stars 2021- puhuja. Marjon uusin kirja Ansaitset parempaa (Viisas Elämä) ilmestyi naistenpäivänä 2024.

Asiakkaamme sanovat

Speakersforum on ollut Kiinkon yhteistyökumppani Kiinteistöalan Vuosiseminaarin suunnittelussa viimeiset neljä vuotta todenteolla. Olemme aloittaneet keskustelut aina heti vuoden teemojen selvittyä. Tapahtuman tekijänä on ollut ihanaa luottaa siihen, että Speakersforumilta saa hyviä ehdotuksia. Minä olen kertonut teemat ja millä profiililla haen puhujaa ja sen jälkeen olen saanut listan ehdotuksista. Erityisen hienoa on, että mukaan on aina mahtunut myös oikeasti yllättäviä nimiä, jotka ovat johdattaneet minutkin uusille poluille. Ilman Speakersforumia meillä ei koskaan olisi ollut Bruce Dickinson puhumassa kiinteistöalan tapahtumassa!
Speakersforumin kaltaisen ammattilaisen käyttäminen tuo paitsi uusia ”out of the box” -ideoita, mutta myös tapahtuman järjestäjän kannalta jotain lähes yhtä olennaista: jos puhuja jostain syystä äkillisesti peruuttaa/ ei pääsekään tulemaan, on huojentavaa tietää, että yhteistyökumppani tekee kaikkensa korvaavan puhujan löytämiseksi. Se on mittaamattoman arvokasta.

Kaisa Saarela
Kiinko

Saan teiltä vinkkejä ja ideoita ajankohtaisista aiheista sekä megatrendeistä. Olette luotettava ja kärsivällinen kumppani. Joskus saatan pohtia aihetta pitkään asiakasvastaavan kanssa, mutta se on kannattanut. Olemme saaneet erinomaista palautetta kaikista teidän kauttanne tulleista puhujista.

Anne Teppo
Espoon Kaupunki

Suomen suurimpana tapahtumajärjestäjänä meille on tärkeää, että yhteistyökumppanimme tuntee yrityksemme tapahtumat ja niiden tarpeet. On hienoa huomata, kuinka Spekersforumin yhteyshenkilö pystyy briiffini pohjalta tarjoamaan meille puhujia, joiden valinnassa tarpeemme ja tavoitteemme Suomen johtavana tapahtumajärjestäjänä on huomioitu. Erityisesti arvostan asioinnin helppoutta, mutkatonta palvelua sekä henkilökunnan idearikkautta.

Mari Katajamäki
Messukeskus Helsinki

Speakersforumin palvelu perustuu ajankohtaisen sisällön ja asiantuntijan yhdistämiseen niin, että se yhdistyy tapahtumamme tavoitteiden sekä teemojen tuntemiseen. Tämä säästää selkeästi omaa aikaani sisällön suunnittelussa ja itse järjestelyissä. Kirkon kentässä yllättävä yhdistelmä puhujasisällössä on tärkeää sen ohella, että vieraan sanoma sopii omaamme. Joskus haemme tietoisesti kriittistä näkökulmaa ja käytämme SF:n asiantuntijuutta osana omaa ideointiamme. Kolmanneksi, on helpompaa jos puhujan ja tilaajan välissä on management. Vastausten nopeus ja asiakkaan tarpeiden kuuntelu on asia jota arvostan. Myös nopeus, asiantuntijuus, joustavuus, eli yhteistyö on saumatonta.

Jari Kupiainen
Kirkkopäivät

Hae

Hae tapahtumaasi sopivia puhujia & juontajia. Käytä tarkennettua hakua, mikäli haluat tarkentaa hakukriteerejä.

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2