Kirjoittanut Vuoden Puhuja 2019 Marjo Rantanen

Uuden tunnelman syksy haastaa yritykset toimimaan

Yritykset ovat heräämässä hyvin erilaiseen syksyyn. Kevät on tarjoillut ensimmäistä kertaa todellisen nuorallakävelyn maratonin – moni on taiteillut kaikin voimin kaaoksen tuoman epävarmuuden ja toisaalta luovuuden välimaastossa. Mukana maratonissa on ollut paitsi kaikki omaan työhön liittyvä, myös oman perheen, ystävien ja läheisten tunnelmat ja heihin liittyvät huolet. Toisin sanoen ennätysmäärä lankoja ollut pidettävänä käsissä. Olosuhteet mennä eteenpäin eivät olisi voineet olla haastavammat.

Nyt, pitkän tauon jälkeen työyhteisöt ovat varovasti aloittaneet uuden ajanjakson, ja keränneet ajatuksia: miten tästä eteenpäin?

Elämää eletään eteenpäin, mutta ymmärretään taaksepäin

Uuteen tapaan tehdä töitä on hypätty ilman sen enempää valmistautumista tai harjoittelua. Tällainen muutoksen pilotointi on jo kriisi itsessään. Henkilöstölle muutos on tarkoittanut ehkä uusia tapoja tavata virtuaalisesti kollegoja ja asiakkaita, mutta myös mahdollisuutta löytää omia moniosaajan kyvykkyyksiä työtehtävien vaihtuessa. Parhaimmillaan uusiin saappaisiin on pitänyt hypätä yön yli. Tämä kaikki on testannut paitsi paineensietokykyämme, myös kykyä palautua nopeasti epävarmuuden keskellä. Kevät on ollut hyvää aikaa harjoitella omia tunnelmajohtamisen taitoja paineen alla.

Yksi on kuitenkin varmaa. Koska elämme elämää eteenpäin, ja siihen liittyvä ymmärrys syntyy vasta jälkeenpäin, kokonaiskuvan rakentamiselle on varattava oma paikkansa. Syksy on monelle työyhteisölle yhteenvedon aikaa: mitä kaikkea tapahtui, miten siitä selvisimme, mitä meidän pitää jatkossa kehittää? Mikä auttoi meitä onnistumaan näin hyvin? Mitä ihmiset kaipaavat ja janoavat juuri nyt?

Never waste a good crisis – älä hukkaa voimaantumisen paikkaa

Kriisin ja pitkän erillään olon jälkeen yrityksillä on selvä toive: haluamme lisätä entisestään ihmisten hyvinvointia – niin omien työntekijöiden, johtajien kuin asiakkaidenkin. Uutta rakennettaessa halutaan olla avuksi ja palvella myös muita, niin livenä kuin somessa. Jälleenrakennuksessa autetaan kaveria yli toimialojen. Tiimeissä toivotaan, että pääsisi taas juttelemaan ja nauramaan kaverin yksinkertaisemmillekin puujalkavitseille kahvihuoneessa. Tuoreen kahvin tuoksua ja raikuvan naurun tunnelmaa kun ei voita mikään. Olisi kiva, jos tiimi tekisi yhdessä jotain inspiroivaa ja omiin vahvuuksiin liittyvää. Ja uusi työkaveri olisi mukava nähdä ihan livenä – onko hän sellainen persoona kuin Teamsin kautta välittyy?

Moni on harkinnut tapahtumien ja kokoontumisten siirtämistä ensi syksyyn. Varmuuden vuoksi. Mutta elämme aikaa, jolloin juuri nyt tarvitsemme kohtaamisten ja hyvän tunnelman synnyttämää energiaa. Vuosi on pitkä aika vain odottaa kädet hiessä, että vanha aika palaisi. Sen sijaan on suurta ketteryyttä muotoilla tapahtumat uudella ajatuksella, niin ettei tunnelmasta eikä turvallisuudesta tarvitse tinkiä. Erilaiset hybriditapahtumat ovat näyttäneet iloista suuntaa: osa voi osallistua etänä, ja osa pääsee vaikka juhlasaliin istumaan omalle penkille, vierustoverin hymyillessä parin metrin päässä. Nyt, jos koskaan testataan meidän suomalaisten todellista innovaatiokykyä mennä eteenpäin, sopivien seremoniamestareiden innostamina.

Tarvitsemme tsemppihenkeä ja voimaannuttavaa puhetta. Tarvitsemme yhteisön sisua ja positiivisuutta, jotta näemme vieläkin selvemmin mitä juuri tapahtui, ja mihin meidän kannattaa suunnata seuraavaksi. Jokaisen oma tarina luo tulevaan uutta näkökulmaa. Tarvitsemme juuri sinua, tulevaisuuden tunnelmajohtajaa.

Valmentajan vinkit kriisin jälkeiselle tunnelmajohtajalle:

1. Tunnista omat ja tiimin vahvuudet, hae voimaa kehittämällä näitä
2. Kehitä toimintamalleja entistä ketterämmiksi ja asiakasta palvelevaksi
3. Johda tunnelmaa ja valmenna ihmisten keskinäistä vuorovaikutusta
4. Pidä fokus mahdollisuuksissa ja kasvun paikoissa
5. Luo elämää ja pieniä arkisia asioita arvostavaa kulttuuria
6. Puhu ihmisten ja tsemppihengen merkityksestä – ilman toisiamme emme pärjää.

Marjo Rantanen on Speakersforumin palkittu Vuoden Puhuja 2019. Hän on erikoistunut tunnelmamuotoiluun ja tunnelmajohtamiseen. Marjo kiertää ympäri Suomea valmentamassa ja liekittämässä työyhteisöjä, tiimejä ja esimiehiä uuteen aikaan. Marjo kirjoittaa juuri kolmatta kirjaansa, joka käsittelee miten johtaa tunnelmaa ketterämmin muutoksessa?

Asiakkaamme sanovat

Suomen suurimpana tapahtumajärjestäjänä meille on tärkeää, että yhteistyökumppanimme tuntee yrityksemme tapahtumat ja niiden tarpeet. On hienoa huomata, kuinka Spekersforumin yhteyshenkilö pystyy briiffini pohjalta tarjoamaan meille puhujia, joiden valinnassa tarpeemme ja tavoitteemme Suomen johtavana tapahtumajärjestäjänä on huomioitu. Erityisesti arvostan asioinnin helppoutta, mutkatonta palvelua sekä henkilökunnan idearikkautta.

Mari Katajamäki
Messukeskus Helsinki

Speakersforumin palvelu perustuu ajankohtaisen sisällön ja asiantuntijan yhdistämiseen niin, että se yhdistyy tapahtumamme tavoitteiden sekä teemojen tuntemiseen. Tämä säästää selkeästi omaa aikaani sisällön suunnittelussa ja itse järjestelyissä. Kirkon kentässä yllättävä yhdistelmä puhujasisällössä on tärkeää sen ohella, että vieraan sanoma sopii omaamme. Joskus haemme tietoisesti kriittistä näkökulmaa ja käytämme SF:n asiantuntijuutta osana omaa ideointiamme. Kolmanneksi, on helpompaa jos puhujan ja tilaajan välissä on management. Vastausten nopeus ja asiakkaan tarpeiden kuuntelu on asia jota arvostan. Myös nopeus, asiantuntijuus, joustavuus, eli yhteistyö on saumatonta.

Jari Kupiainen
Kirkkopäivät

Saan teiltä vinkkejä ja ideoita ajankohtaisista aiheista sekä megatrendeistä. Olette luotettava ja kärsivällinen kumppani. Joskus saatan pohtia aihetta pitkään asiakasvastaavan kanssa, mutta se on kannattanut. Olemme saaneet erinomaista palautetta kaikista teidän kauttanne tulleista puhujista.

Anne Teppo
Espoon Kaupunki

Suomen tärkein tapahtuma-ammattilaisten tilaisuus, Kongressimessut on tehnyt jo useamman vuoden ajan sisältöyhteistyötä Speakersforumin kanssa. Tapahtumasisällön rakentaminen tapahtuma-ammattilaisille vaatii erityistä osaamista, näkemystä ja visionäärisyyttä sekä ennen kaikkea mielenkiintoisia puhujia. Speakersforumilta on löytynyt asiantuntemusta ja apua näihin kaikkiin haasteisiin. Eikä ollenkaan haittaa, että yhteistyö on lisäksi ollut mukavaa ja helppoa!

Petri Hiltunen
Management Events

Hae

Hae tapahtumaasi sopivia puhujia & juontajia. Käytä tarkennettua hakua, mikäli haluat tarkentaa hakukriteerejä.

Varaa puhuja

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Voit varata puhujia sekä online- että livetilaisuuksiin.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2

Varaa puhuja

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Voit varata puhujia sekä online- että livetilaisuuksiin.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2