Ahmed Mesaedy
Valokuvaaja: Aya Mohammed

Ahmed Mesaedy

Pakolaisuus, maahanmuutto ja kotouttaminen

Ahmed Mesaedy saapui turvapaikanhakijana Suomeen Irakista vuonna 2015. Hänellä on juristin tutkinto AL-Mustansiriya yliopistosta Bagdadissa sekä viiden vuoden työkokemus juristina Irakissa.

Ahmed Mesaedyn tutkinto on rinnastettu Suomessa Opetushallituksessa. Ahmed kasvoi korkeasti koulutetussa perheessä, jolle koulutus on pyhä asia. Ahmedin matka halki Euroopan on jo selviytymistarina itsessään, ja alun perin Saksaan suunnannut nuori mies päätyikin Suomeen – maahan, josta hän tiesi hädin tuskin Nokian.

Vaikka elämä vastaanottokeskuksessa olikin paikoitellen rankkaa, Ahmed ei lannistunut. Hän opiskeli ahkerasti suomea, sillä ymmärsi jo varhain, että kielitaito avaisi ovet suomalaiseen yhteiskuntaan ja auttaisi häntä ymmärtämään uuden kotimaansa elämää ja ihmisiä.

Vuonna 2018 Ahmed valmistui Tampereen ammattikorkeakoulun kokemusasiantuntijakoulutuksesta. Koulutus antoi hänelle valmiudet käyttää omaa kokemusasiantuntijuuttaan työvälineenä sekä esiintyä rohkeasti yleisön edessä. Ahmedin mukaan kokemusasiantuntijuus antaa hänelle yhtäältä mahdollisuuden kertoa pakolaisuudesta ja turvapaikanhakijoiden tilanteesta totuudenmukaisesti, mutta toisaalta myös osoittaa omalla esimerkillään, että menestyminen Suomessa on mahdollista. Ahmed ei myöskään pelkää haastaa yhteiskunnallisia näkemyksiä tai palvelujärjestelmää, jos näkee siinä puutteita. Hänen mielipidekirjoituksiaan näistä aiheista on julkaistu niin Helsingin Sanomissa kuin Aamulehdessäkin.

Vuodesta 2018 Ahmed on toiminut kokemusasiantuntijaroolissa useassa eri yhteydessä; luennoinut yliopistolla, järjestöissä, kunnan ja seurakuntien tilaisuuksissa, ollut vetämässä maahanmuuttajaryhmiä sekä kehittämässä ja suunnittelemassa palveluja. Ahmedille tämä rooli sopii, sillä hän nauttii esiintymisestä, on selkeäsanainen, innostava ja asiansa osaava. Hänellä on kyky vangita kuulijan mielenkiinto elävällä tyylillään ja kerronnallaan.

Vuonna 2018 Ahmed aloitti sosionomiopinnot luokkansa ainoa maahanmuuttajana. Hän oli päässyt sisään korkeakouluun satojen suomalaisten hakijoiden joukosta vain kolme vuotta Suomeen tulonsa jälkeen. Vuonna 2021 Ahmed valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta sosionomiksi suoritettuaan koko opintokokonaisuuden suomen kielellä. Samana vuonna Ahmed valittiin Suomen Pakolaisavun vuoden pakolaismieheksi ja tämän myötä hänet kutsuttiin puhumaan sekä omasta kokemuksesta että laajemmin maahanmuuttoon liittyvistä aiheista ympäri Suomen. Ahmed tahtoo edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta erityisesti pakolais- ja maahanmuuttajataustaisten ihmisten asemaa yhteiskunnassa. Hän tahtoo tuoda esiin esimerkiksi kotoutumisjärjestelmän kehityskohteita ja työelämän epäkohtia.

Ahmedin kokemus aikuisena Suomeen maahan muuttaneena sekä hänen koulutuksensa ja asiantuntijuutensa antavat hänelle laajan ymmärryksen yhteiskunnat rakenteista sekä yksilön tarpeista. Ahmed on valmis puhumaan kaikista maahanmuuttoon liittyvistä asioista, erityisesti pakolaisuudesta, kotoutumisesta, työllistymisestä sekä antirasismista.

Ahmedin tarina hakee vertaistaan, ja hän on erinomainen esikuva, ei vain maahanmuuttajataustaisille ihmisille, vaan aivan kaikille!

Aiheet esimerkiksi

  • Pakolaisuus, maahanmuutto ja kotouttaminen
  • Työllistyminen
  • Antirasismi

Pressikuvat

Ahmed Mesaedy

Ahmed Mesaedy

Vuoden pakolaismies 2021

Hae

Hae tapahtumaasi sopivia puhujia & juontajia. Käytä tarkennettua hakua, mikäli haluat tarkentaa hakukriteerejä.

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2