Timo Partonen

Ennen oivallusta mieltämme askarruttavista asioista tarvitsemme perustietoja, pohdintaa ja näkökulmia vaihdellen käytävää keskustelua.

Palkittu tutkimusprofessori

Timo Partonen

Tietoa, keskustelua, oivalluksia

Timo Partonen on poikkeuksellisen ansioitunut mielenterveyden ja psykiatrian sekä unen ja vuorokausirytmin asiantuntija. Hän on perehtynyt ajankäytön, stressin ja kiireen sekä vuodenaikojen terveysvaikutuksiin.

Timo Partosen tutkimustyö valottaa elimistön sisäisen kellon ja sen toimintaan vaikuttavien keinojen merkitystä terveydelle ja hyvinvoinnille. Asiantuntijatyössään hän on painottanut myös masennuksen hoidon ja itsemurhien ehkäisyn jatkuvaa kehittämistä.

Timo Partonen työskentelee tutkimusprofessorina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella Helsingissä ja toimii psykiatrian dosenttina Helsingin yliopistossa. Sitä ennen hän työskenteli psykiatrian erikoislääkärinä ja opettajana Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa sekä ylilääkärinä ja akatemiatutkijana Kansanterveyslaitoksella. Partonen väitteli Helsingin yliopistossa lääketieteen tohtoriksi vuonna 1996 kaamosmasennuksesta.

Vuonna 2012 Suomen Akatemia valitsi Timo Partosen tutkimuksen yhdeksi kymmenestä suomalaisen tutkimuksen vaikuttavuuden huipuista rahoittamiensa terveystieteen tutkimusprojektien joukosta. British Medical Association palkitsi hänen kaamosmasennuksesta kertovan kirjansa parhaana mielenterveyden alan teoksena, jonka Oxford University Press julkaisi vuonna 2002.

Timo Partonen on tullut myös suurelle yleisölle tutuksi unihäiriöiden asiantuntijana niin sähköisessä kuin painetussa mediassa. Lisäksi hän on tuottelias tietokirjailija. Partosen teoksia ovat mm. Voimaa valosta: viritä sisäinen kellosi (2005), Oonhan suomalainen: Mistä on sisukkaat synkkämielet tehty? (2007) ja Valosta aikaa: sisäinen aika ja terveys (2012) sekä Lisää unta: kiireen lyhyt historia (2014).

Tutkimusprofessori Timo Partoselle on myönnetty Maud Kuistilan palkinto vuonna 2015, Hyvän Tiedon Omena vuonna 2016 ja Mielenterveyspalkinto vuonna 2020. Maud Kuistilan muistosäätiön palkinto myönnetään lääketieteen alan ansioituneelle tutkijoiden kouluttajalle, joka on edistänyt korkeatasoista tutkimusperinnettä Suomessa. Terveystoimittajat ry myöntää Hyvän Tiedon Omenan tunnustuksena hyvästä yhteistyöstä terveystoimittajien kanssa. Psykiatrian Tutkimussäätiön mielenterveyspalkinto myönnetään vaikuttamisesta ansiokkaalla tavalla mielenterveyskysymyksiin yhteiskunnassamme.

Esiintyjänä, tutkijana ja kouluttajana Timo on innostava ja läsnäoleva.

Aiheet esimerkiksi

  • Unen merkitys palautumiselle ja hyvinvoinnille
  • Unen ja univelan terveysvaikutukset
  • Unitietoisku: Miten voisin nukkua paremmin?
  • Mitä kelloni näyttää: Olenko aamuvirkku vai iltavirkku?
  • Sisäinen kello, vuorokausirytmit ja terveys
  • Aivoterveyden pilarit: uni, ravitsemus, liikunta
  • Unen ja valon merkitys painonhallinnalle
  • Ruskareaktio, kaamosoireet, kevätväsymys, kesämasennus
  • Valon ja valaistuksen merkitys hyvinvoinnille
  • Rakastumisen kemia

Pressikuvat

Timo Partonen

Timo Partonen

Mieleterveyden asiantuntija

Valokuvaaja: THL/Harriet Järf

Hae

Hae tapahtumaasi sopivia puhujia & juontajia. Käytä tarkennettua hakua, mikäli haluat tarkentaa hakukriteerejä.

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2