Jari Mäkinen
Valokuvaaja: Julie Bruhier

Jari Mäkinen

Matkoja tulevaisuuteen ja avaruuteen (tai Ranskaan)

Jari Mäkinen on Yleisradion kanavilta tuttu tiedetoimittaja, joka on erikoistunut avaruuteen, lentämiseen ja erityisesti avaruuslentämiseen, mutta on kotonaan laajemmin luonnontieteiden ja tekniikan parissa. Hänen innostunut, yleistajuinen ja selkeä tyylinsä on kerännyt paljon kiitosta.

Hän on tutustunut perusteellisesti aiheisiinsa avaruuskeskuksissa ja alan yhtiöissä sekä tutkimuslaitoksissa, joissa hän on ollut seuraamassa avaruusalusten tekemistä ja avaruuteen lähettämistä 1990-luvulta alkaen. Jari tuntee henkilökohtaisesti useita astronautteja ja on toiminut myös Euroopan avaruusjärjestössä miehitettyjen avaruuslentojen tiedotuksessa.

Vaikka hän ei ole käynyt (vielä) avaruudessa, on hänellä omakohtaista kokemusta painottomuudesta ja astonauttikoulutuksesta.

Jari on myös tietokirjailija ja esitelmöitsijä. Yleisimmin kysytyssä esityksessään Jari vie yleisönsä matkalle avaruuteen. Miten ihmiset lentävät avaruuteen, millaisilla aluksilla ja raketeilla, mitä avaruudessa tehdään, kuinka painottomuus vaikuttaa meihin, mitä siellä syödään, kuinka käydään toiletissa, mitä kaikkea avaruusasemalta näkyy, kuinka sieltä tullaan takaisin ja toipuuko avaruusmatkasta koskaan.

Tilanteen salliessa hän myös tekee avaruusruokaa.

Toisessa perusesitelmässään hän visioi ihmiskunnan tulevaisuutta avaruudessa. Edessämme on vain muutaman vuoden päässä suuri mullistus, kun uudet, edulliset, uudelleenkäytettävät raketit tekevät avaruusliikenteestä helppoa ja kannattavaa. Tämä avaa suuria mahdollisuuksia: avaruudessa on lähes rajattomasti energiaa, yhdessä ainoassa asteroidissa on enemmän metalleja ja mineraaleja kuin ihmiskunta on käyttänyt historiansa aikana, ja mikropainovoima tarjoaa huimia mahdollisuuksia teolliseen tuotantoon jättikokoisista kiteistä utopististen metalliseosten kautta keinoelimiin. Lisäksi käsissämme on ihan kohta kaksi kokonaan uutta maailmaa, Kuu ja Mars.

Kyse ei ole enää tieteistarinasta, vaan avaruustoiminnan hurjaa laajenemista pohjustetaan nyt monilla eri tahoilla.

Jari asuu ja työskentelee Ranskassa, joten hän voi myös kertoa kotimaastaan, jonka tavat ja kolkat hän tuntee hyvin. Hän vie kuulijansa innostavalle ja informatiiviselle Ranskan kiertokäynnille, missä hän näyttää maisemia, antaa vinkkejä ja selittää tapoja ja tottumuksia – ilman kliseitä ja myös muualta kuin Pariisista. Esitystä voi painottaa turismin tai liike-elämän näkökulmiin.

Aiheet esimerkiksi

  • Matka avaruuteen
  • Tulevaisuutemme avaruudessa
  • Kiertokäynti Ranskassa

Pressikuvat

Jari Mäkinen

Jari Mäkinen

Tiedetoimittaja

Hae

Hae tapahtumaasi sopivia puhujia & juontajia. Käytä tarkennettua hakua, mikäli haluat tarkentaa hakukriteerejä.

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2

Pyydä tarjous

Tee varaus tai pyydä lisätietoa puhujista - saat ehdotukset jo samana työpäivänä! Varaa puhuja sekä online- että livetilaisuuksiin. Lomakkeen lähetys ei sido mihinkään.

Tapahtuman tiedot
1
Yhteystiedot
2