Aivoviikko tekee hyvää – toivottavasti teilläkin
Kirjoittanut ihmismielen asiantuntija, puhuja ja tietokirjailija Reidar Wasenius.
Kansainvälistä Aivoviikkoa vietetään vuosittain maaliskuussa. Tänä vuonna aivojen terveyteen ja hyvinvointiin kiinnitetään erityistä huomiota taas 11–17.3. Maailmalla viikko tunnetaan nimellä “Brain awareness Week” ja sen on järjestetty jo yli 20 kertaa. Suomessakin sitä on vietetty nimellä “Aivoviikko” eli “Hjärnveckan” pian jo 15 kertaa.
Työnantajalle teemaviikko antaa oivallisen tilaisuuden nostaa esille aivojen toimintaa edistäviä ratkaisuja, joita organisaatiossa on jo toteutettu tai tullaan toteuttamaan. Silloin on erityisen sopiva hetki tarjota henkilöstölle inspiroivia esityksiä ja käytännön välineitä antavia työpajoja.
Lehdistö on ansiokkaasti monena vuotena nostanut esille aihepiirin asioita. Aivoviikon yhteydessä kannattaa siis teidänkin organisaatiossanne nostaa esille toimenpiteitä, joita teillä on tehty tai tullaan tekemään: miten teillä pyritään joko aktiivisesti antamaan tietoja ja taitoja aivojen hyvinvoinnin ylläpitämiseen tai vähentämään ihmistenne psykologista kuormittumista toimistolla (ja etänä) tai huomioimaan työolojen kognitiivinen ergonomia?
Olen toiminut alalla 35 vuotta Personal Brainerina ja Aivobic-ohjaajana. Tehtyäni töitä lukuisten organisaatioiden kanssa vuodesta 1989 lähtien voin ilokseni todeta, että on tapahtunut hurjasti edistystä! Yhä useampi moderni organisaatio pitää ihmisistään yhä parempaa huolta. Samalla nykyinen maailmantilanne tarjoaa aivan omat haasteensa, jotka ovat vahvasti aistittavissa joka kerta kun tapaan eri organisaatioiden ihmisiä kasvokkain ja online.
(Kuva: Johannes Terhemaa)
“Hieman on siis vielä tekemistä”, jotta kaikki työelämässä olevat suomalaiset osaavat käyttää aivojaan taitavasti eri tilanteissa – tai edes hahmottavat mitä edellinen lause tarkalleen ottaen tarkoittaa. Keskittymiskykymme on jatkuvasti koetuksella. Stressistä ja kiireestä huolimatta pitäisi kuulemma olla luova ja innovatiivinen. Päätöksiä pitäisi osata ja uskaltaa tehdä puutteellisista tiedoista huolimatta. Motivoituminen on monella kiven takana. Korvien väliset haasteet ovat moninaiset.
Onneksi ratkaisuja on olemassa! Toivottavasti niitä jaetaan teidänkin organisaatiossanne Aivoviikolla 2024!
Reidar Waseniuksen luentoaiheita ovat esimerkiksi aivojen hyvinvointi sekä mielen kyvyt, kuten keskittyminen, stressinhallinta, henkinen joustavuus, luovuus, päätöksentekokyky ja motivoituminen. Kysy meiltä lisää erityisesti Aivovenyttelystä ja Aivobicista ja varaa Reidar seuraavaan tapahtumaasi!