Pirkko Lahti
Suomen Mielenterveysseuran entinen toiminnanjohtaja
Pirkko Lahti on psykologi, psykoterapeutti, filosofian lisensiaatti, joka oli Suomen Mielenterveysseuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja.
Toiminnanjohtajan tehtävän lisäksi Pirkko Lahti on työskennellyt vankeinhoidon parissa, Helsingin yliopiston psykologian laitoksella sekä useissa kansainvälisissä tehtävissä, mm. Mielenterveyden maailmanliiton presidenttinä. Koko kansan terapeuttina tunnettu Lahti on arvostettu puhuja, joka on tehnyt mielenterveystyötä tunnetuksi monenlaisissa yhteyksissä.
Monille suomalaisille hän onkin tuttu ihmisläheisistä luennoista ja puheenvuoroista. Suosituimpien luento-otsikoiden listalla ovat viime vuosina olleet omasta elämästä huolehtiminen, jaksaminen ja työhön liittyvät kysymykset.
Pirkko Lahti kertoo, että jokaisella ihmisellä on omat selviytymiskeinonsa. Omia selvitysmiskeinoja kannattaisi miettiä läpi ajoissa: Mitä olen yleensä tehnyt, kun paha olo kohtaa? Jokaisella on oma tapansa rentoutua: Joku lähtee kävelemään metsään, joku pitää mykkäkoulua, joku nukkuu, joku lähtee joksikin aikaa muualle, joku rahoittuu lukemalla ja joku ottaa alkoholia, mikä ei ole kovin hyvä tapa ratkaista ongelmia. Monet selviytymiskeinoista ovat luonteeltaan terveyttä haittaavia, mutta koska ne antavat välitöntä tyydytystä, haitta tuntuu merkityksettömältä. Tyypillisiä esimerkkejä tästä ovat alkoholi ja tupakointi.
Kun ihminen tekee jotain aivan muuta, ottaa ikään kuin lomaa ongelmasta, psyyke jäsentää ongelmaa eteenpäin. Alitajunta tekee töitä, vaikka muodollisesti tekisimmekin jotain muuta. Ratkaisu kypsyy silloin hiljalleen.
Lisäksi Lahti puhuu usein ihmisten itsetunnon, tunteiden, toisistaan välittämisen ja omien juurien hyväksymisen puolesta tässä teknistyvässä, globaalissa maailmassa.
Pirkko Lahti on saanut työstään lukuisia palkintoja ja muita tunnustuksia, muiden muassa Kansanvalistusseuran palkinnon 1993, valtion tiedonjulkistamispalkinnon 1996, Vuoden puhujan palkinnon 2001 ja Alfred Kordelinin säätiön tunnustuspalkinnon 2005.